Welkom op de blog van Natàlia Perarnau

.

Lees de blogberichten van Kids&Us

Het is binnenkort een jaar geleden dat de COVID-19-pandemie ons leven en de dagelijkse gang van zaken overhoop haalde. In een wereld die op zo'n korte tijd zoveel veranderd is, en waarin tal van processen gewijzigd zijn en alleen al de onderwijswereld een ingrijpende transformatie onderging, wordt er veel gesproken over de toekomstige behoeften van het taalonderwijs. We worden geconfronteerd met een realiteit waarin we voorlopig niet kunnen reizen, niet met elkaar kunnen omgaan zoals voorheen, en er geen interactie kan plaatsvinden tussen landen, culturen en dus talen. Maar wat zal er gebeuren met de noodzaak om talen te leren?

Het is een feit dat de huidige situatie de mogelijkheden om te reizen beperkt. Maar de behoefte om talen te leren en dus te onderwijzen, en om te communiceren en contact te leggen met de wereld zal altijd blijven bestaan. Sterker nog: talen leren is nu belangrijker dan ooit, en dat

De eerste reden is dat de huidige gezondheidscrisis zal leiden tot een toekomstige economische crisis. In dergelijke situaties zijn mensen vooral geïnteresseerd in opleidingen waarin ze kennis opdoen die hen in staat stelt om zichzelf opnieuw uit te vinden, problemen het hoofd te bieden en nieuwe professionele uitdagingen aan te gaan. Kennis van het Engels is hier een goed voorbeeld van en blijft dan ook essentieel.

De tweede reden is de onmiskenbare toename van online communicatiekanalen. Dankzij deze kanalen zijn we toegankelijker en beter verbonden met de wereld dan ooit tevoren. De kans is bijgevolg ook groter dat iemand verschillende talen zal moeten beheersen om te kunnen communiceren en contacten te leggen in een werk- of opleidingscontext.

Ondanks de huidige situatie zal de noodzaak om talen te leren en te onderwijzen dus zeker blijven bestaan. De impact van de pandemie is voelbaar in de volledige onderwijswereld. Zo zien onderwijsinstellingen zich genoodzaakt om te moderniseren en zich voor te bereiden om hun kennis in elke situatie en met dezelfde kwaliteit te kunnen blijven aanbieden. Als er één iets is waarvan we bij Kids&Us vanaf het begin overtuigd waren, dan is het dat het leerproces van onze leerlingen op geen enkel moment in het gedrang mocht komen. Maandenlang niet kunnen bijleren heeft een heel hoog prijskaartje voor kinderen. Daarom hebben we onze methode gedigitaliseerd om het leerproces in elk scenario te kunnen garanderen.

Het is duidelijk dat, gezien de huidige en de toekomstige situatie, onze kinderen en jongeren zich met nog meer overtuiging moeten voorbereiden op een internationale omgeving die wellicht nog moeilijker en competitiever zal zijn dan nu al het geval is.

Hoe kunnen we deze behoeften rijmen met kwaliteitsonderwijs dat bovendien veilig is voor iedereen? 

- Door zoals steeds te blijven streven naar uitmuntendheid. En niet alleen in de huidige situatie. Kids&Us doet dit op permanente basis.

- Door inzicht te krijgen in de motivatie en de doelen van onze leerlingen: waarvoor hebben ze Engels nodig en hoe kunnen wij hen daarbij helpen?

- Door ons aan te passen aan nieuwe leeromgevingen die de toegang tot kennis in elke situatie vergemakkelijken, en door ervoor te zorgen dat leren even motiverend blijft. Hierbij garanderen we bovendien individuele opvolging van onze leerlingen, goede communicatie met alle betrokkenen en, uiteraard, doeltreffendheid van de resultaten.

De coronacrisis heeft zonder twijfel een zeer belangrijke impuls gegeven aan het digitaal onderwijs, een medium dat vrij nieuw is en onbekend terrein is voor heel wat onderwijscentra. De nieuwe generaties voelen zich in die digitale wereld echter als een vis in het water. Nu de nadruk meer dan ooit ligt op de fysieke grenzen tussen landen, is de onlinewereld die zich voor onze jongeren ontvouwt grenzeloos. Of we het nu leuk vinden of niet, mensen zijn sociale en communicatieve “dieren”. We zullen altijd willen blijven communiceren en daar de gemakkelijkste manier voor zoeken.

Daarom zal het Engels ook altijd belangrijk blijven; de noodzaak om Engels te leren en de taal goed te beheersen kan het verschil maken. In een steeds virtuelere wereld, vol veelgebruikte hulpmiddelen die ons in staat stellen om bijvoorbeeld een vergadering vanop verschillende plaatsen bij te wonen, is samenwerken met een internationaal team nu meer dan ooit mogelijk. Kennis delen door afstanden te overbruggen en tijd te besparen is een realiteit, een realiteit waarbij we ons als het ware teleporteren. Meertalige teams waarin Engels de voertaal is, zullen dan ook steeds gebruikelijker worden.

We mogen niet vergeten dat het belangrijk is om op elk moment te blijven leren, aangezien het leren van een taal een marathon is en volharding cruciaal is. Een tweede of derde taal moet meegroeien met de persoon, zoals de moedertaal dat doet. De blootstelling aan en het contact met de taal mag nooit stoppen, want het prijskaartje van een verloren jaar in het onderwijs is heel hoog. De huidige situatie is van voorbijgaande aard en we mogen niet toelaten dat ze een leerproces, dat vaak begon toen de kinderen nog heel jong waren, verstoort en de opgebouwde kennis tenietdoet.

  1. 2872
Delen op >

Opmerkingen

Laat een opmerking achter

Om een opmerking achter te laten, moet u geregistreerd zijn.