Nous utilisons de cookies propres et de tiers afin d’améliorer votre expérience de navigation et vous offrir de la publicité et des contenus pertinents pour vous. Meer informatie cookiebeleid.

Welkom op de blog van Natàlia Perarnau

.

Lees de blogberichten van Kids&Us
Veel geluk, kinderen!

Ik denk niet dat ik veralgemeen of overdrijf als ik zeg dat alle ouders overal ter wereld hopen dat hun kinderen geluk zullen hebben. En in dat geval ben ik geen uitzondering. Geluk of geen geluk hebben, is dat de vraag? Als ik denk aan het concept 'geluk', denk ik aan mijn kindertijd, toen ik dacht dat geluk een onzichtbaar toverstokje was dat, gedragen door het toeval, uitverkorenen raakte. Ondertussen heb ik geleerd dat er twee soorten geluk zijn. Enerzijds is er het geluk dat te danken is aan concrete situaties en inzet, het soort geluk waar je niet op hoeft te wachten, dat je zelf kunt uitlokken. Anderzijds heb je geluk dat steunt op toeval.

Vandaag wil ik het hebben over het eerste soort geluk, het geluk waar je aan moet werken, dat meer is dan toeval, want dat is iets dat we volgens mij als ouders en onderwijzers mee kunnen helpen te sturen. Telkens als ik met jongeren en kinderen een gesprek voer, zeg ik: 'Ik heb heel goed nieuws voor jullie.' Hun reactie? Hoopvolle gezichten, alsof er een cadeau uit de hemel gaat vallen. Als ik hen uit hun spanning verlos en zeg: ‘De meeste dingen die jullie vanaf nu zullen meemaken, hebben jullie zelf in de hand’, verandert hun verwachtingsvolle blik in teleurstelling. Dus voeg ik toe: 'Is dat geen prachtig nieuws? Ik zou het veel erger vinden als mijn toekomst alleen van anderen zou afhangen.'Ik ben ervan overtuigd dat we deze visie als ouders bij onze kinderen moeten laten doordringen als ze nog heel klein zijn. Maar hoe laten we ze beseffen dat de bron van geluk in onszelf zit en we dus allemaal mogelijke gelukzakken zijn?

Ik herinner me de dag nog dat ik een geweldig boek onder ogen kreeg. Het was een zelfhulpboek. Uit ervaring weet ik dat veel van die boeken bestaan uit allerlei tips die vaak moeilijk om te zetten zijn in de praktijk, of toch als je ze allemaal wil uitproberen. Ik kan je verzekeren dat dit boek helemaal anders is: geen persoonlijke anekdotes of tips, wél een verhaal. Een prachtige manier om een krachtige boodschap over te brengen naar volwassenen! Het boek illustreert dat ieder van ons zelf de bouwstenen van geluk kan leggen.  Het boek gaf me niet alleen een goed gevoel, maar las ook heel vlot en was leuk met een duidelijke, overtuigende boodschap. Ik was zeer verrast dat geluk - een heel abstract concept - uitgelegd kon worden via een simpel verhaal dat zelfs een kind zou begrijpen. Ik probeerde het eens uit. Ik wou zien of dat verhaal met fantastische wezens mijn kinderen van 3 en 6 jaar ook zou kunnen boeien en beïnvloeden.

Ik heb het dan ook enkele dagen voorgelezen als slaapverhaaltje. Mijn zoon, die toen amper drie was, was nog een beetje te jong om de boodschap te begrijpen, maar mijn dochter, op dat moment zes, begreep wél dat Geluk een tapijt is waar elke dag een beetje aan geweven moet worden. Een aaneenschakeling van kleine acties maar vooral het resultaat van een sterke mentaliteit. 

Ik zal het nooit beu worden om te herhalen dat we onze kinderen kunnen helpen in hun zoektocht naar geluk. Misschien vind je het moeilijk om met je kinderen te praten over iets zo vaag als geluk, maar dit boek is een goed startschot. Ik ben er zeker van dat je net zoals ik uit elk hoofdstuk dingen zal kunnen halen om interessante gesprekken te voeren over hoe we zelf verantwoordelijk zijn voor ons geluk door er de omstandigheden voor te creëren. Het is makkelijk om parallellen te ontdekken tussen de uitdagingen die de protagonisten uit het boek moeten overwinnen en de situaties waar onze kinderen mee geconfronteerd worden in hun dagelijkse leven. Onze kinderen helpen om te leven met de juiste mentaliteit en het voortouw te nemen, is de beste erfenis die we hun kunnen schenken. Veel Geluk!

  1. 478
Delen op >

Opmerkingen

Laat een opmerking achter

Om een opmerking achter te laten, moet u geregistreerd zijn.